Sociale, schattige en ondernemende renmuizen

Geen behoefte aan veel schoonmaakwerk, stank, onderhoud en gebeten worden door uw knaagdier? Weleens gehoord van de Mongoolse gerbil?

Gerbils zijn kleine knaagdieren die de grootte hebben van een flinke hamster maar kleiner zijn dan een rat. De maximale lengte van het lichaam is 13,5 cm lang. Ze hebben een prachtige staart van maximaal 10 cm. Gewicht: tussen de 60-85 gram. Gemiddelde levensverwachting is 3 jaar. Gerbils zijn volledig behaard, ook de staart. Ze hebben verschillende vachtkleuren, de oorspronkelijke kleuren noem je agouti-kleuren waar ook weer veel variaties in zijn. Gerbils zijn groepsdieren en kennen een sociaal leefgedrag. Er bestaan verschillende soorten gerbils maar mijn gerbils zijn Mongoolse gerbils, deze komen het meest voor als huisdier. Gerbils zijn van origine woestijn- en steppediertjes. Hun gedrag is daar ook op afgestemd. Zo drinkt een gerbil zeer weinig en eet hij droog voer in de vorm van zaden, pitten en wortels van bijvoorbeeld grassoorten. Zeer soms eten ze kleine insecten. Gerbils knagen veel en graven graag ondergrondse holen en gangen. Een flinke laag (stofvrije) bodembedekking en veel ruimte is dan ook een must.

Een kooi met tralies is ongeschikt voor gerbils omdat daar geen grote hoeveelheid bodembedekking in kan. Plastic, hoe hard ook, is absoluut ongeschikt als verblijf. Dit knagen ze absoluut kapot. Een gerbil dient gehouden te worden in een glazen verblijf, een terrarium (lees: gerbilarium). Hoe groter, hoe beter. Takken, hout en boomstammetjes vallen erg in de smaak bij gerbils. Ze klimmen en klauteren graag en zijn zeer ondernemend. Hoe meer uitdaging en afwisseling in het verblijf, hoe energieker de gerbils zullen reageren. Er dient altijd een zandbak met zeer fijn, speciaal zand aanezig te zijn. Gerbils rollen zich hierin schoon en graven graag waardoor ze een prachtige, glimmende huid krijgen en behouden. Om een holletje of nestje te bouwen hebben gerbils hooi, stofvrije bodembedekking en bijvoorbeeld toilet- of keukenpapier nodig. Closetrolletjes zijn ook een absolute must voor deze diertjes: ze knagen ze kapot en gebruiken dit om hun nesten en holen te verstevigen. Daarnaast behouden ze zo een goed gebit.

Gerbils zijn onderhoudsvriendelijker dan bijv. hamsters, konijnen of ratten omdat ze maar 1 keer per maand behoefte hebben aan verschoning (bodembedekking). Dat komt omdat ze nauwelijks urineren en hun uitwerpsels zeer hard zijn en niet stinken. Bovendien kan het zo zijn dat ze hun behoeften in de zandbak doen als ze hieraan gewend zijn. Daardoor voldoet het om iedere dag de zandbak te legen en te verschonen. Per dag: vers water, flinke pluk hooi, voer bijvullen (ze eten naar behoefte), closetrolletjes en zo af en toe wat snoepjes als pijnboompitten, pompoenpitten, gedroogde meelwormen of andere gecshikte pitten/noten/zaden. Het allerbelangrijkste is: schenk ze veel aandacht als ze wakker zijn! Het zijn sociale dieren.

Gerbils kun je erg goed tam maken, zeker door ze met wat voer te belonen. Het beste is ze al vanaf jongs af aan aan de mensenhand te laten wennen. Forceer niets! Laat ze naar u toe komen, beloon ze maar grijp ze nooit en drijf ze nooit in een hoekje om ze op te pakken o.i.d. Als een gerbil even niet wil, laat het dan zo en probeer het op een ander moment. Met veel geduld en aandacht lukt het absoluut om ze handtam te maken. Sterker nog, als u thuis komt en ze zijn wakker dan zullen ze voor de (schuif)ruit van hun verblijf al aandacht van u zoeken.

Houd gerbils altijd in duo's. Mannetjes en vrouwtjes van elkaar scheiden en nooit een gerbil alleen in een hok plaatsen. Ze overlijden van eenzaamheid. Zet niet zomaar twee gerbils van hetzelfde geslacht bij elkaar! Ze moeten gekoppeld worden. Dit vraagt veel tijd en oplettendheid. U kunt dit door fokkers laten doen. Ga niet zomaar fokken met gerbils. Dit vraagt echt de nodige kennis en beraadzaamheid. Indien u dit overweegt, neem dan zeker contact op met kenners of fokkers.

Kortom: sociale, zeer schattige, energieke, beweeglijke, knaaggrage, ondernemende, tamme en onderhoudsvriendelijke huisdieren die relatief weinig onderhoud nodig hebben vergeleken met konijnen, hamsters, ratten en cavia's. Wat ze wel nodig hebben: veel aandacht!